5 belangrijke tips om een mislukte taart te voorkomen

5 belangrijke tips om een mislukte taart te voorkomen

Komen jouw taarten ook altijd mislukt uit de oven? Zelfs wanneer je het recept taart tot in precisie hebt gevolgd? Dan is de kans groot dat je toch ergens in het bakproces iets verkeerd doet. Denk aan het toevoegen van te koude ingrediënten, een verkeerde volgorde aanhouden, een niet ingevet bakblik, het openen van de oven tijdens het bakken of het op een verkeerde manier laten afkoelen van jouw baksels. Wees echter niet getreurd, want met onderstaande vijf belangrijke tips kun je een mislukte taart eenvoudig voorkomen. Lees daarom snel verder!

Zorg dat de ingrediënten geconditioneerd zijn

Conditioneren houdt in dat je de ingrediënten in de juiste staat brengt voordat je ze gebruikt. Bij beslagen voor taarten is het bijvoorbeeld belangrijk dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Wanneer je koude eieren toevoegt die regelrecht uit de koelkast komen, bestaat de kans dat de verschillende ingrediënten niet goed willen mengen en dat het beslag in de schift gaat. Bloem moet eerst gezeefd worden om klontjes te voorkomen.

Voeg de ingrediënten in de juiste volgorde aan elkaar toe

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat het niet uitmaakt in welke volgorde je de ingrediënten aan elkaar toevoegt. Onder het mom van: “het komt toch op één hoop, het wordt uiteindelijk toch één mengsel”, gooien ze alle ingrediënten in één keer bij elkaar. Vooral bij beslagen moet je dit absoluut niet doen wil je een mislukt baksel voorkomen.

Zorg dat de bakvorm goed is ingevet

De basis voor je taart, het kapsel, kan nog zo mooi bakken, wanneer het niet (in zijn geheel) uit de bakvorm wil komen, heb je er alsnog weinig aan. Zorg er daarom voor dat de bakvorm goed is ingevet. Je kunt hier boter voor gebruiken, maar er zijn ook speciale lossingsmiddelen te koop. Wil je helemaal zeker zijn dat het lossen perfect lukt? Bekleed de vorm dan met bakpapier

Open de oven nooit tijdens het bakken!

Het kan verleidelijk zijn om tijdens het bakken snel even te kijken hoe het ervoor staat. Ons advies is om tijdens het bakken de oven nooit te openen. Laat de ovendeuren gedurende het gehele bakproces dicht, tenzij je ziet dat jouw baksel te donker begint te kleuren. Wanneer je de deuren te vroeg opent en het beslag nog niet helemaal gaar is, kan het gaan inzakken. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

Los meteen en laat op de juiste manier afkoelen

Veert jouw baksel mooi terug wanneer je er met jouw vingers in het midden op drukt? Dan is het goed gaar en kan het uit de oven worden gehaald. Belangrijk hierbij is om het gebakken kapsel vrijwel meteen te lossen en dus niet in het bakblik te laten zitten. Plaats het op een open rekje of rooster zodat de warmte goed weg kan en het niet zompig wordt.

Comments are disabled.